Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Για ποιό λόγο ερωτεύεσαι ;

Γιατί ερωτεύεσαι; Για ποιό λόγο ερωτεύεσαι; Ο έρωτας είναι αυτοσκοπός. Γι' αυτό και ο υπολογιστικός νους, ο λογικός νους, ο νους που είναι προσανατολισμένος σε συγκεκριμένους σκοπούς, δεν μπορεί να ερωτευτεί. 

Και ο νους που είναι προσανατολισμένος πάντοτε σε συγκεκριμένους σκοπούς, θα βρίσκεται συνεχώς σε ένταση, αφού ο σκοπός μπορεί να εκπληρωθεί μόνο στο μέλλον, ποτέ στο εδώ και τώρα.

Χτίζεις ένα σπίτι. Δεν μπορείς να κατοικήσεις εκεί μέσα αυτήν εδώ τη στιγμή. Θα πρέπει πρώτα να το χτίσεις. Στο μέλλον, θα μπορέσεις να κατοικήσεις εκεί μέσα, όχι όμως αυτήν εδώ τη στιγμή. 

Κερδίζεις χρήματα. Ο τραπεζικός λογαριασμός θα δημιουργηθεί στο μέλλον, όχι όμως αυτήν εδώ τη στιγμή. Οι επιδιώξεις και οι στόχοι αφορούν πάντοτε το μέλλον.

Ο έρωτας όμως αφορά πάντοτε την παρούσα στιγμή, συμβαίνει πάντοτε στο εδώ και τώρα. Ο έρωτας δεν ασχολείται με το μέλλον. Γι' αυτό και ο έρωτας είναι τόσο 
κοντά στο διαλογισμό. Γι' αυτό και ο θάνατος τόσο κοντά στο διαλογισμό επειδή ο θάνατος συμβαίνει πάντοτε στο εδώ και τώρα. Δεν μπορεί ποτέ να συμβεί στο μέλλον.

Μόνο στην παρούσα στιγμή πεθαίνει κανείς. Ποτέ κανένας δεν έχει πεθάνει στο μέλλον. Πώς μπορείς να πεθάνεις στο μέλλον ή πώς μπορείς να πεθάνεις στο παρελθόν ; 

Το παρελθόν έχει φύγει, δεν υπάρχει πια, άρα δεν μπορείς να πεθάνεις στο παρελθόν. Το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα, πώς μπορείς λοιπόν να πεθάνεις στο μέλλον; Ο θάνατος συμβαίνει πάντοτε στο παρόν.

Ο θάνατος, ο έρωτας, ο διαλογισμός, όλα αυτά συμβαίνουν στο παρόν. Έτσι, αν φοβάσαι το θάνατο, δεν μπορείς να ερωτευτείς. Αν φοβάσαι τον έρωτα, δεν μπορείς να διαλογιστείς. 
Αν φοβάσαι το διαλογισμό, η ζωή σου 
θα είναι ανώφελη — ανώφελη όχι με 
την έννοια τού σκοπού, ανώφελη με την έννοια τού ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ 
να αισθανθείς καμία ευδαιμονία στη 
ζωή σου. 
Θα είναι μια ζωή ανώφελη, μια ζωή μάταιη.
NAMASTE



Zizi Pateraki


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου