Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πόσο διαρκεί το τώρα...;


Πόσο διαρκεί το τώρα;

Κάθε ώρα και στιγμή της ζωής μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τρεις καταστάσεις . 
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. 

Τρεις χρονικές καταστάσεις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, που αν τις ενώσεις όμως συνθέτουν το πολυσύνθετο πάζλ της ζωής σου. Ένα πάζλ που αποτελείται από τρία μέρη, με αρχή, μέση και τέλος που σίγουρα δεν μπορείς να προβλέψεις.

Παρελθόν σημαίνει αόριστος. Πράγματα που κάποτε έκανες, ανθρώπους που μίλησες, γεύσεις που γεύτηκες, ήχους που άκουσες, συναισθήματα που ένιωσες. Μεμονωμένες στιγμές που βίωσες, και οι οποίες δημιουργούν αυτό που είσαι σήμερα. Ένα κομμάτι της ζωής σου που μοιάζει τόσο μακρινό, κι όμως κάποτε ήταν ο δικός σου μοναδικός κόσμος. Πώς μπορούμε να οριοθετήσουμε το παρελθόν;
Ήδη μέχρι να πληκτρολογήσω αυτή την πρόταση, πέρασαν 2-3 δευτερόλεπτα. Μικρά κλάσματα του χρόνου, τα οποία πέρασαν και μαζί τους πήραν κάτι. Για μένα, το παρελθόν είναι αυτή η γκριζωπή σκιά που σε ακολουθεί σε κάθε σου βήμα. Όσο και να θέλεις να απαλλαγείς από αυτό που ονομάζεις « παρελθόν», είναι αδύνατον. 

Πάντα θα είναι εδώ, πίσω σου ή δίπλα σου, και θα καθορίζει εν μέρει τις κινήσεις σου. Είναι όλα αυτά που έζησες και έμαθες και αποτελούν τον δικό σου οδηγό επιβίωσης.
Παρόν, σημαίνει τώρα. Ενεστώτας. Είναι όλα αυτά που σου συμβαίνουν τη στιγμή ακριβώς που μιλάμε. Εκείνη τη μικρή στιγμή που χρειάζεται για να πάρεις μία μόνο ανάσα. 

Διαρκεί ελάχιστα, αλλά η αξία της είναι ανεκτίμητη. Πόσο χαζό είναι αυτό που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι, που σκεπτόμενοι το παρελθόν και πράγματα που έχουν φύγει από τη ζωή μας, χάνουμε το τώρα. Την ουσία της στιγμής και της ύπαρξής μας. Εκμεταλλεύσου το «τώρα» και ζήσε! 

Αγάπα έντονα, φώναξε από χαρά, κλάψε αν πονάς, κάνε μία αγκαλιά σε κάποιον που τη χρειάζεται, βρες χρόνο για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Γέμισε το σπίτι σου με post-it που θα γράφουν μία φράση τόσο μικρή, αλλά σίγουρα με ένα πολύ βαθύ νόημα : « Μην αφήνεις για αύριο, ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα»( κάποτε μου το είχε πει αυτό μία καθηγήτριά μου, και το προσπέρασα, τώρα όμως σίγουρα επιθυμώ να είναι ο οδηγός της ζωής μου). 
Μην ζεις περιμένοντας αυτό που ίσως έρθει και κάνοντας μονάχα σχέδια για το αύριο. Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανένας. Αυτό που έχουμε είναι μονάχα το τώρα. Το τώρα που σε κάνει να ζεις και να αισθάνεσαι. Πες στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου ότι τους αγαπάς, ακόμη κι αν πιστεύεις πως το ξέρουν ήδη. 

Μπορεί να το ξέρουν, αλλά είναι πολύ όμορφο να το ακούσουν και πάλι. Γιατί αν συμβεί κάτι και τους χάσεις, πράγμα που σίγουρα δεν θέλεις ούτε να το σκέφτεσαι, τότε θα μετανιώνεις που δεν βρήκες το χρόνο ή και την τόλμη για να το κάνεις. Κάνε πράξη όλα αυτά που θέλεις, γιατί η ζωή είναι το ομορφότερο πράγμα του Θεού προς τον άνθρωπο, και είναι πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιούμε αυτό νωρίς και όσο είμαστε καλά, και όχι όταν μας συμβεί κάτι άσχημο και κινδυνεύσουμε να το χάσουμε. 

Να θυμάσαι ότι ζεις μία μόνο φορά. Κι αν μπορούμε να παρομοιάσουμε τη ζωή με ένα πάρτι, τότε φρόντισε στο δικό σου να δίνεις εσύ το ρυθμό, και όχι κάποιος άλλος για σένα.
Μέλλον σημαίνει μέλλοντας χρόνος. « ΘΑ». Ένα «θα» που πάντα περιμένεις και δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει. Οι άνθρωποι ζούμε συνέχεια τις στιγμές μας με το να κάνουμε όνειρα. 

Να περιμένουμε διαρκώς το κάτι παραπάνω. Φυσικά και το να έχεις φιλοδοξίες είναι πολύ καλό, αλλά είναι ακόμη καλύτερο το να μπορείς να ζεις βήμα- βήμα. Να κάνεις τα όνειρά σου, αλλά να μην χάνεις το τώρα. Γιατί αν χάσεις το τώρα, το αύριο δεν θα έχει πού να πατήσει. Το αύριο είναι η σύνθεση όλων αυτών που πράττεις τώρα.

Ζήσε το τώρα! Μπορείς;  Αυτό είναι μαγκιά…

Υ.Γ. Δεν μπορώ να σας πω ότι κι εγώ το έχω καταφέρει πλήρως, αλλά προσπαθώ. Μικρές καθημερινές αναποδιές με κάνουν να συνειδητοποιώ την αξία της ζωής και της στιγμής. Ότι ακόμη κι ένα χαμόγελο από έναν άνθρωπο που αγαπάς μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Η ευτυχία κρύβεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα…

Τάνια Τσανάκα, Νηπιαγωγός, Μέλος της Ακαδημίας Πολιτών Βόλου -  www.psixologikosfaros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου