Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΔΑΛΑΪ ΛΑΜΑ - Περί συμπόνιας

                             
Πιστεύω ότι η συμπόνια και η αγάπη είναι απαραίτητες για να αποκτήσουμε την ευτυχία ή την ηρεμία. Αυτοί οι ψυχικοί παράγοντες είναι καθοριστικοί. Νομίζω ότι αποτελούν τη βασική πηγή. Τι είναι η συμπόνια;

Πιστεύω ότι η συμπόνια και η αγάπη είναι απαραίτητες για να αποκτήσουμε την ευτυχία ή την ηρεμία. Αυτοί οι ψυχικοί παράγοντες είναι καθοριστικοί. Νομίζω ότι αποτελούν τη βασική πηγή. Τι είναι η συμπόνια; Στη βουδιστική κοσμοθεωρία υπάρχουν διάφορα είδη συμπόνιας. 

Η βασική έννοια της συμπόνιας δεν είναι απλώς ένα αίσθημα εγγύτητας ή απλώς ένα αίσθημα οίκτου. Περισσότερο πιστεύω ότι με την αληθινή συμπόνια δεν συναισθανόμαστε μόνο τα δεινά και τον πόνο των άλλων αλλά νιώθουμε επίσης μια αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε αυτόν τον πόνο. 

Μια πλευρά της συμπόνιας είναι ένα είδος αποφασιστικότητας και ευθύνης. Έτσι η συμπόνια μάς φέρνει ηρεμία αλλά και εσωτερική δύναμη. Η εσωτερική δύναμη είναι η απώτατη πηγή ευτυχίας.

Όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα πολλά εξαρτώνται από την προσωπική μας στάση απέναντι σε αυτό το πρόβλημα ή την τραγωδία. Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την τραγωδία χάνει την ελπίδα του αποθαρρύνεται και καταλήγει να απογοητεύεται. 
Αντιθέτως αν κάποιος έχει μια συγκεκριμένη ψυχική στάση η τραγωδία και η οδύνη του δίνουν περισσότερη ενέργεια περισσότερη αποφασιστικότητα.

ΔΑΛΑΪ ΛΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου